Så er det høst og pelargoniaene er på vei inn. Etikettene må friskes opp. Mine morplanter overvintres lyst og moderat varmt. Det er superviktig at alle planter som får være med inn er sunne og friske og fri for utøy. Alle morplantene står på egne skåler. Er jorda blitt hard og utslitt gir jeg litt ny jord / evt potter om. En del perlite og fire deler jord. Samtidig forbereder jeg for stiklinger. Det er ille, men blomstene må plukkes av. Det fine er imidlertid at de holder lenge i vase. Så nå fråtser jeg i blomsterbuketter inne. Jeg fjerner alt av vissent og skadet bladverk. Jeg er nøye med ikke å ta på planter som er syke eller skadet og deretter berøre friske planter. Da er det en runde med vasking og desinfisering av hender og verktøy. Det går langsomt, men sikrer sunnere planter. Alle etikettene sjekkes. Så er det tid for stiklinger. Jeg bruker litt ulik teknikk. På de store kraftige zonalene, kan jeg bryte/ brekke av stiklingene. Dette synes jeg fungerer greit når plantene har unge skudd og er saftspente og fine. Mange sverger til skalpeller eller kniver. Jeg er veldig glad i å bruke en skarp, liten brodersaks. Noen hevder at en saks klemmer sammen stiklingen ved kuttet, men min erfaring er at en liten skarp saks er lett og presis å jobbe med. Hver stikling dusjes med en atamonblanding for å forhindre soppdannelse. Mellom hver stikling / morplante lar jeg saksen bade i desinfeksjonsvæske mens jeg skriver etiketter. En etikett for hver stikling. Livredd for miksing av stiklingene – da er løpet kjørt. Barneværelset for stiklingene er i kjelleren. Hylle på hylle med lys. I år økes produksjonen vesentlig, og jeg benytter både lysstoffrør av ulike typer samt ledlys. Det blir spennende å se om stiklingene reagerer ulikt på disse lysene. Morplantene oppbevares i eget rom med fullspektret lys. Regner med å holde de i moderat vekst gjennom hele vinteren.

Følg og lik oss:
error
fb-share-icon

2 kommentarer

  1. Hei,
    Har du Viva Marino-stiklinger?

    1. Author

      Nei dessverre, den har jeg ikke.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *